Kalorifer ve Buhar Kazanı Bakımı, Brülör Bakımı , Sirkülasyon Pompası Bakımı ,Genleşme Depolarının Bakımı,Kombi Bakımı, Klima Bakımı, Su Deposu ve Hidrofor Bakımı

En Kaliteli En Ekonomik ve En Sağlıklı Mühendislik Çözümleri.-komple sistem.periyodik bakım -onarım

 

Kalorifer ve Buhar  Kazanı Yıllık Bakım İşlemleri

1. Kazanı tamamen boşaltınız.
2. Bütün el ve adam deliklerini açın. Conta yüzeylerine zarar vermeden yapışmış kalmış conta parçalarını temizleyiniz.
3. Kazanın içini temizleyin, basınçlı su ile iyice yıkayın. Kazan kireçlenme yapmışsa ( 1 mm kalınlığındaki kireç tabakası yakıt sarfiyatını yaklaşık % 5 arttırır) bunları temizleyin ve sonra iyice yıkayın.( Gerekirse Kimyasal temizlik)
4.Emniyet ventilini kontrol ediniz.
5.Su seviye otomatiğini ve asgari su seviye kesme otomatiğini, en az ayda bir defa kazan su seviyesini yavaşça ve gerçekten asgari seviyeye indirerek kontrol ediniz.
6.Kazan ve kazana ait bütün sistem, boru bağlantıları, flanşlar, tutucular ve vanalardaki kaçakları ve diğer arızaları dikkatlice kontrol ediniz. Tatminkâr görülmeyen her husus not edilerek düzeltilmelidir.
7. Bütün kaçak yapan flanş ve bağlantı yerlerini sıkıştırın ve sızıntıları önleyin, gerekiyorsa yenileyin.
8. Şalter tertibatını ve otomatik sistemi bir elektrikçiye kontrol ettiriniz.
9.Ön duman sandığı kapaklarını açın ve duman borularını bir fırça ile.Bu temizlik esnasında ön ve arka sandıklardaki ve baca bağlantı hattındaki kurumları da temizleyiniz.
10.Kazan emniyet sübaplarının çalışır olup olmadığı kontrol edilerek, milleri ince yağla yağlanmalıdır.
11.Gevşemiş cıvata ve somunlar sıkıştırılarak arızalı olanlar değiştirilecektir.
 12. Bütün yatakları yeni yağlayın. Vantilatörün, besi suyu pompalarının ve yakıt pompalarının bakımını yapınız.
13. Adam ve el deliklerini kapatın, bunlar için yeni contalar koyun.
14. Kazanı yeniden su ile doldurun.
15. Bacanızı yılda en az bir kez temizleyiniz.
Doğal Gazlı Yakma Sistemlerinde  Yukarıda sayılan bakım Kalemlerine ilaveten
 Gaz Yolu Armatürleri  ve Brülör Yıllık Bakımı da yapılmalıdır
Brülör Bakımı

Brülörün genel bakımları kapsamında,
Bbrülörün yanma başlığına giden tıkanan ve pislenen yakıt yollarının temizlenmesi,
Brülör elektrik panosunun ve ateşleme tertibatının gözden geçirilmesi,
Brülörün yanma havasını sağlayan fan ve türbülatörün temizlenmesi işleri
Brülörde baca gazı analizi vasıtasıyla yapılan bir yanma (hava-yakıt) ayarı hem verimli bir çalışmayı sağlama, hem de çevreyi kirletmeme adına son derece önemli bir artı kazancı sizlere sağlayacaktır.
Ayrıca, gerek gaz yakan gerekse fuel-oil yakan kazanlarda baca gazının analiz raporları çevre bakanlığına bağlı yerel kuruluşlar tarafından denetlenmekte ve istenmektedir.

 Dolaşım pompalarının periyodik bakımları
1. Pompanın altında ve kazan çıkışındaki olması gereken pislik tutucular en az yılda bir kez temizlenmelidir.
2. Pompalar susuz kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
3. Genellikle piyasada kullanılan dolaşım pompaları yağlanmaz.
4. Yeni ve uzun süre kullanılmamış dolaşım pompasının mili sudaki tortu ve kışırın etkisi ile sıkışabilir. Bu durumda şalteri kapatın. Mili tornavida ile bir iki tur döndürünüz.
5. Pompanın emiş ucundaki basınç yeterli olmaz ise su buhar fazına geçebilir. Bu da sistemde hava kabarcıklarının oluşmasını sağlar. Kabarcıklar sisteminizde olması gerekenden fazla titreşim ve ses yapar, performans düşüklüğü olur. Bununla ilgili kullanma kılavuzuna bakınız, sorunu çözemezseniz yetkili servise sisteminizin kontrolünü yaptırınız.
 Genleşme Depolarının Bakımları
  Katı Yakıtlı  Kazanlarda kullanılan Açık Genleşme  Depoları donmaya karşı korunmalı ve izolasyonları kontrol edilmelidir. Isıtma sezonunun sonunda gerekiyorsa içi korozyona karşı boyanmalı ve temizliği yapılmalıdır. Bağlantı borularından herhangi bir sızıntı var mı kontrol edilmelidir.
Kapalı Genkeşme depolu sistemlerde ise Gaz Basınçları ve emniyet ventilleri Kontrol edilmeli arızalı olan parçalar değiştirilmelidir.
Kombi  Yıllık Bakımı
Doğalgazlı kombi ve sobalarınızın her yıl düzenli olarak, teknik servisler tarafından kontrolünün yapılması, kış aylarında sorun çıkmadan ısınabilmeniz için gereklidir.
Kışa girmeden yapılacak işlemler ;
● Cihazın yanmasında is oluşturacak tozların temizlenmesi
● İmbisat depo havasının kontrolü
● Çakmak ayarlarının yapılması
● Kalorifer dönüş hattındaki filtrenin sökülüp temizlenmesi
● Gaz geçişini sağlayan meme gözlerinin temizlenmesi
● Brülor temizliği
● Sıcak su akış kontrolü
● Modülasyon olup olmadığı, dereceye gelene kadar yüksek alevde yanar.İstenilen kıvamına gelince de alev boyutunu kısar.Mekanda ısı kaybı yok ise söner.
● Peteklerin ısınıp ısınmaması
● Bacalı cihazlarda baca çekiş kontrolünün yapılması.
1● Müşteriye kış sezonuna girmeden bu bilgiler çerçevesinde gerekli hatırlatmaların yapılmasıdır.
Klima Bakımı
Klimanın kullanılacağı alandaki toz ve partiküllerin yoğunluğuna bağlı olarak 2 haftada bir temizlenmelidir ( Multi Sistem ve Duvar Tipi).
İç ünitede bulunan filtrelerin, maksimum 2 haftada bir tozunu almamız (elektrik süpürgesi veya başka bir uygun gereçle) ve 1, en geç 1 buçuk ayda birde ılık sabunlu su ile yıkanması gerekmektedir. Yıkama işleminden sonra uygulanacak dezenfektan kimyasallar, hijyen açısından çok daha doğru bir yaklaşımdır. Özel temizleme kimyasalları kullanmanız, oluşan bakterilere karşı dezenfektasyonda daha iyi bir sonuç alınması, bakteri veya küf sebebiyle oluşan kötü kokuların giderilmesinde daha etkilidir. Filtre temizleme kimyasalları piyasadan kolaylıkla satın alınabilir. Filtre, yıkanma işleminden sonra mutlaka kurutulmalıdır.
Yılda, 3 kez dış temizliğinin yapılması da uygun olur. Temizleme yaparken, üretici firmanın tavsiyelerine  uymanız  daha  uygun ve güvenli olacaktır.
Tavan Tipi klimalarda, filtreler gene ortamın toz durumuna ve şartlara bağlı olarak yılda 1 kez temizlenmelidir.
Split ve Multi tip klimalardaki, elektrostatik filtrenin ise yılda 3-4 kez değiştirilmesi gerekmektedir.
 Klimanızın düzenli temizlik ve bakımınızı yapmanız hijyen için son derece önemli olduğu kadar, ondan sağlayacağınız verim için de önemlidir. Klimanızı  daha verimli kullanmak aynı zamanda elektrik faturalarınızın daha düşük olması demektir.
Depo ve Hidrofor Bakımı
Depo öncesi  En azından  bir ön tortu filtresi konulması  ve bu filtrenin sık yıkanması  gerekir  buna rağmen her sene depo temizliği  yapılması gerekir .
Hidrofor bakımına başlamadan önce, elektriğe bağlı olmadığından ve yanlışlıkla açılmayacağından emin olun.
Pompa rulman ve salmastrası bakıma uygundur.
Eğer pompa uzun bir süre kuru kalacak ise, salmastra yüzeyinin yapışmaması için kaplin korumalarından birini sökülüp mil yüzeyi silikon yağ ile yağlanmalıdır.
Motor Yatağı:Motor rulmanları yüksek sıcaklıklı lityum gresle yağlanmalıdır.
Hidrofor setinin sezonluk çalışması durumunda pompa motorunun (motor yılın en az altı ayında çalışmıyorsa) rulmanları mutlaka yağlanmalıdır.